Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

Bronbeschrijving

Titel
Rapport VN Speciaal Rapporteur seksuele uitbuiting van kinderen 2023
Subtitel
VN Speciaal Rapporteur rapport vrijwilligerstoerisme 2023
Datum publicatie
2023
Auteur
Mama Fatima Singhateh (The Gambia), VN Speciaal Rapporteur seksuele uitbuiting van kinderen
Korte samenvatting
Rapport VN Speciaal Rapporteur Seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen inzake toerisme en met name vrijwilligerstoerisme
Samenvatting
Het huidige rapport, ingediend overeenkomstig resolutie 76/147 van de Algemene Vergadering van de VN, bevat informatie over de activiteiten van de Speciale Rapporteur voor de Verkoop, Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik van Kinderen van januari 2023 tot en met augustus 2023. Het rapport omvat een thematisch onderzoek naar de uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen in de context van reizen en toerisme, met de nadruk op een nadere blik op de verschijnselen van vrijwilligerstoerisme. De thematische studie is het product van bijdragen van staten, nationale mensenrechteninstellingen, maatschappelijke organisaties, entiteiten van de Verenigde Naties, de academische wereld, internationale en regionale organisaties, bedrijfsentiteiten, individuen en andere belanghebbenden. Het rapport omvat ook een overzicht van de literatuur over dit onderwerp, evenals de uitkomst van bijeenkomsten met enkele belanghebbenden.
Hoewel de voordelen van vrijwilligerstoerisme talrijk zijn, zijn er ook de nadelige gevolgen van ongereguleerd en ongecontroleerd vrijwilligerstoerisme, waaronder seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen. Dit is een complex probleem en behoeft uitgebreide en brede interventie op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau door alle actieve actoren en belanghebbenden samen. Er kan meer worden gedaan aan de toepassing van bestaande wetgeving, richtlijnen en instrumenten en effectieve screening en doorlichting van vrijwilligers, evenals de introductie en versterking van maatregelen gericht op de preventie en bescherming van kinderen binnen deze sector.
Mediatype
Rapport
Uitgever
Verenigde Naties
Nummer
A/78/137

Gerelateerde thema's

2018 - Heden
Stop weeshuistoerisme